Notice: Undefined index: go in /home/tervel/www/root/news.php on line 17
 Престижни награди за децата от ЦДГ „Детелина“ гр.Тервел


На 22.04.2016 год. в читалище »Заря – 1858 » град Хасково се проведе журиране на 1032 броя рисунки от 552 участника.Четиричленното жури определи награди по възрастови групи.
Седмият международен конкурс за компютърна рисунка и колаж »Творчество без граници» Хасково 2016 е под патронажа на евродепутата Мария Габриел.Той е включен в Националния календар на извънучилищните дейности на Министерството на образованието и науката за учебната 2015/2016 година.
Децата от група «Мечо Пух» - 5 годишни и група »Гъбка» - 6 годишни от ЦДГ»Детелина» гр.Тервел се потопиха в магията на компютърната графика и живопис.Те изразиха своите надежди ,настроения и чувства.Показаха красотата на нашата земя,човешките взаимоотношения и приказния български фолклор. Участниците бяха провокирани от темата и водени от желанието да бъдат художници с магическата четка на бъдещето.Те успешно представиха своите творби,постигнаха целите на конкурса Нарисуваха света през своите очи ,предадоха своите чувства,настроения и вътрешни изживявания.Накараха ни да усетим силата на детското въображение,за което усилията и стремежите им бяха заслужено възнаградени .
Златен медал журито определи на:

Публикувано на 20 May 2016
 МЛАДИ ПОЖАРНИКАРИ : ОТБОРЪТ НА УЧИЛИЩЕТО В КОЛАРЦИ Е ТРЕТИ В ОБЛАСТТА


На 14 май на стадион „Дружба” в Добрич днес се проведе областното състезание „Млад Огнеборец“. В него взеха участие отборите-победители от проведените районни състезания. Град Добрич бе представляван от СОУ „П. Р. Славейков”, община Добричка – от ОУ „Н. Й. Вапцаров” - с. Карапелит, Балчик - СОУ „Хр. Ботев”, Генерал Тошево - СОУ „Н. Й. Вапцаров” - Ген. Тошево, Каварна – ОУ „Й. Йовков”, Крушари -СОУ „Хр. Смирненски”, Тервел - ОУ „Д-р П. Берон” - с. Коларци, Шабла - СОУ „Проф. А.Златаров”. Състезанията бяха в две дисциплини: „Бойно разгръщане на състезателна пътека” и „400 метра щафетно бягане с препятствия”. Победител в комплексното класиране стана отборът на Община Добричка от ОУ „Н. Й. Вапцаров” - с. Карапелит, а момчетата от ОУ „Д-р Петър Берон“ с. Коларци се класира на трето място. Ето и крайното комплексно класиране: 1-ви с. Карапелит с 1012 т.; 2-ри Каварна 986 т.; 3-ти с. Коларци 979 т.; Славейков 968 т.; Шабла 950 т.; Балчик 932 т.; Крушари 873т.; Ген. Тошево 779 точки.

Публикувано на 20 May 2016
 КОНКУРСЪТ „ДА ПОМНИМ ГЕРОИТЕ НА ДОБРУДЖА“ НА ОБЩИНА ТЕРВЕЛ - СЪБРАНИ СА ТВОРБИТЕ НА УЧАСТНИЦИТЕ В ОБЩИНАТА, ТЕЧЕ СРОК ЗА УЧАСТИЯ НА ПАРТНЬОРИ НА ФОНДАЦИЯ „БЪЛГАРСКА ПАМЕТ“На 10 май изтече срокът за предаване на материалите за участие в общинския конкурс „Да помним героите на Добруджа“, посветен на 100- годишнината от Първата световна война и боевете на Трета българска армия край Тервел – Кочмар – Карапелит (2-6 септември 1916 година). Целта на конкурса бе да мотивира творящите хора от общината да се запознаят с историята на родния край, с фактите около военните действия в Добруджа и по територията на цялата община Тервел; да научат повече за командирите, героите и военните части, участвали в битките за Тервел, при Кочмар и Карапелит. По регламент участниците могат използват средствата на изобразителните и приложни изкуства, на мерената реч, публицистичния стил и свободния текстов изказ, както и новите компютърни технологии, за да формулират своето произведение. В посочения краен срок свои творби представиха ученици от СОУ „Йордан Йовков“ гр. Тервел, ОУ „Д-р Петър Берон“ с. Коларци, участниците в Школата по изобразителни и приложни изкуства, Клуба за автентичен фолклор и краезнание и Школата по керамика при ОДК „Малкият принц“, две студентки в СУ „Св. Климент Охридски“, както и краевед от гр. Генерал Тошево. В надпреварата на конкурса влизат 20 текста в различни жанрове – есета, репортажи, очерци, спомени, биографични данни, научни съобщения, вестници. Произведенията на изобразителните и приложни изкуства са 31, като 1 от тях е бюст- на ген. Колев, изработен от глина. Представени са още 4 презентации и 2 филма. Предстои разглеждане на творбите и обявяване на класирането на участниците.

Публикувано на 19 May 2016
 Детско полицейско управление“ бе открито в СОУ „Йордан Йовков“ гр. Тервел


Стартът на „Детско полицейско управление“ в СОУ „Йордан Йовков“ гр. Тервел бе даден на 17 май. В детското полицейско управление участват 20 деца, подбрани на принципа на доброволността, от четвърти клас. Техен отговорник е педагогическия съветник на учебното заведение г-жа Дамянка Иванова.
Бъдещите петокласници бяха поздравени от Красимир Керанов - Началник на РУ на МВР-гр. Тервел и Георги Чолаков Инспектор Детска педагогическа стая. Пред гости, учители и ученици беше представен екипът, който през следващите две години ще обучава младите полицаи. Доброволците положиха клетва и получиха от полицейските инспектори знака на Детското полицейско управление - специално изработени за тях значки, шапки и светлоотразителни жилетки, които ще ползват в бъдещата си работа, и на които е изобразена емблемата на ДПУ символизираща съпричастността към полицейската идея. Средствата за провеждане на националната програма са осигурени от Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни към Община Тервел.

Публикувано на 17 May 2016
 Европейска нощ на музеите 2016


Публикувано на 17 May 2016
 ПРЕДСТАВЯМЕ ВИ:В НАВЕЧЕРИЕТО НА 24 МАЙ ИЗПРАЩАМЕ ЗРЕЛОСТНИЦИТЕ НА ВИПУСК 2015/2016


Абитуриентите от СОУАбитуриентите от ПГТО

Общо 59 ученика от двете средни училища в община Тервел завършват през тази учебна година. В СОУ „Йордан Йовков“ абитуриентите са 19, с класен ръководител Стойка Жекова. Пет от учениците са отличници през четирите години на гимназиалния курс, четирима са през две от годините, а само за една година – трима. Последният час на класа, който е традиционен в календара на училищните тържества, се проведе на 13 май от 12 часа в зрителната зала на читалището. Празничната програма е подготвена от учениците от XI клас, заедно с учители и по- малки ученици от училището.

Зрелостниците в ПГТО „Дочо Михайлов“ завършват в специалностите „Автоматизация на непрекъснати производства“ и „Монтьор на селскостопанска техника“, като класните ръководители са Тодорка Атанасова и Талят Ебазел. През четирите години на обучение отличният ученик е един, трима са се отличили със знанията си през последната си година в училище. Празникът на абитуриента в професионалната гимназия се състоя на 16 май от 10 часа в залата на читалището.

Предметни награди и за успешни постижения в различен аспект получават абитуриентите от двете гимназии, както и класните им ръководители. Община Тервел осигурява на всички зрелостници и шалчета с логото на Община Тервел.

След приключването на тържествата по изпращането, предстоят датите за задължителните матури. Освен тази по български език и литература, желанията на завършващите за втория изпит са: руски език, английски език, философия, география, история.

Кулминацията на тържествата е абитуриентският бал на 24 май. Отново в часовете преди празника младежите ще изпълнят градския площад за снимки с приятели, роднини и близки, след което ще се отправят към мястото на празничното събитие. И тази година Община Тервел ще финансира празничната вечеря, увеселителната програма и украсата на залата за балната вечер.

Публикувано на 17 May 2016
 ЗРЕЛОСТНИЦИТЕ ОТ СОУ „ЙОРДАН ЙОВКОВ“ СЪС СВОИ ИДЕИ ЗА ПРОЕКТИ С ОБЩЕСТВЕНА ЗНАЧИМОСТ


Радостин, Ивайло, Виктория и Берна представят проекта си за ремонт на спортна площадка в СОУ

В края на учебната година зрелостниците от XII клас на средното училище в Тервел защитиха своите проекти по „Свят и личност“ пред своята класна Стойка Жекова и представители на училищното и общинското ръководство. В рамките на един учебен час младите хора поднесоха своите идеи за вложения в най- значимите според тях обекти и проблеми в нашия град. Екипът на Рафаел и Никола представи програма за разделно събиране на отпадъците в рамките на СОУ „Йордан Йовков“. Йоана, Седа, Семиха и Недрет заложиха на предложение за изграждане на Зоокът в близост до Медицински център Тервел. Според Радостин, Ивайло, Виктория и Берна най- голяма нужда има ремонтиране на цялата спортна площадка и съоръженията в двора на училището. Божидар, Росица, Венелин и Марио предложиха ново технологично решение за инсталиране на LED- осветление със захранване от фотоволтаични батерии по улица „Трети март“. А Нина, Галина, Яница и Моника бяха разработили проектна идея за възстановяване на големия басейн в градския парк.

Публикувано на 17 May 2016
 ЯСНИ СА ФИРМИТЕ, КОИТО ЩЕ САНИРАТ БЛОКОВЕ „ПРОГРЕС“ И „ИГЛИКА“ В ТЕРВЕЛНа 14 май т.г. приключи процедурата за избор на строителните фирми, които трябва да изпълнят строителните работи по санирането на две панелни жилищни сгради в Тервел.Офертите бяха отворени на 22 април, а решението за класиране бе издадено 22 дни по-късно.В процедурата участваха общо 11 дружества.

По-големият от двата жилищни блока – Блок „Иглика“ в Тервел ще бъде саниран от Консорциум „Добруджа Билдинг – Линк“. В него участват две дружества –„Добруджа Билдинг“ ЕООД и „Линк-Русе“ ЕООД.Първото от двете дружества ще изпълнява всички строителни работи, а второто – ще изпълни проектирането и авторския надзор.Цената,която ще бъде платена за строителните работи е 638 400 лв. без ДДС.Фирмата ще има право да получи и 63 840,00 лв. без ДДС и за непредвидени работи, в случай че се установи необходимост от извършване на такива в хода на строителството.За проектиране и авторски надзор ще се заплатят общо 40 041,00 лв.Средната цена за строителство за 1 кв.м. площ в санирания блок „Иглика“ е 112 лв. без ДДС и без непредвидени разходи. В този блок жилища имат 69 собственици.Инвестицията средно за 1 жилище е 9 252,17 лв. без ДДС – отново без непредвидени разходи

Публикувано на 17 May 2016

<< По-нови 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 По-стари >>